Eşti aici

“Mă simt peste tot în lume ca acasă” - interviu cu realizatorul filmului “The Abode of Ayurveda”

Cum a văzut lumina zilei un nou documentar despre casa celui mai vechi sistem medical de la poalele munților Himalaya? Abode of Ayurveda a avut premiera pe 23 septembrie la Praga, o săptămână mai târziu la Bratislava. Creatorul său, Kritartha Brada, descrie originea filmului și călătoria lui personală către Ayurveda.

Când a apărut Ayurveda în viața ta și în ce context?

Ayurveda mi-a lărgit călătoria către cunoașterea vieții în dimensiunea sa holistică. La început a existat o căutare intelectuală și o dorință de cunoaștere sub forma educației academice, ceea ce m-a determinat să studiez istoria și etnologia la Facultatea de Arte a Universității Charles din Praga. În timpul studiilor, însă, am devenit conștient de îngustimea considerabilă a modului de gândire european, care a stimulat în mine un fel de nemulțumire pozitivă față de stilul de viață și sistemul de valori al societății noastre occidentale. Am simțit o anumită mândrie mentală în ea sau un sentiment de superioritate față de culturile orientale sau orientale, ceea ce mi-a inițiat căutarea dimensiunii interioare a vieții. Într-o astfel de situație, unul, la fel ca mulți gânditori europeni, printre care Artur Schopenaur, Otokar Brezina sau Max Müller, desigur, se va întoarce spre India în spiritul dictonului latin „Ex oriente lux” care înseamnă „Lumina vine din Orient”. . După cum știm cu toții, căile „Providencei” tind să fie insondabile, dar se întâmplă adesea ca lucrurile, oamenii și situațiile să vină la noi pur și simplu atunci când suntem pregătiți pentru ele și putem înțelege mesajul lor și ne dăm seama de sensul lui. Depinde doar de gradul nostru de pregătire sau receptivitate.

In cazul meu, a fost o întâlnire cu maestrul indian al meditației, Sri Chinmoy, în 1993, care a aprins acea scânteie de trezire interioară în mine. Îmi amintesc foarte bine, pe vremea aceea tocmai citisem cartea „Al treilea ochi” scrisa de  lama și doctorului tibetan Lobsang Rampa. Eram plin de impresii din lectură și dintr-o dată m-am trezit în fața unor experiențe similare despre care doar citisem  până acum. În prezența liniștită a lui Sri Chinmoy, am simțit o rază de lumină de o intensitate imensă în centrul frunții și apoi o întindere largă și caldă de forță în centrul pieptului. Această conexiune interioară și îndrumările m-au însoțit și mai târziu , m-au condus să cunosc un prieten nepalez - doctorul în biotehnologie Suresh K. Sah și medicul ayurvedic Dr. Kam Dev Jha. Din acest moment, legătura mea cu Ayurveda și preparatele din medicina tradițională ayurvedică continuă să se dezvolte.

De cât timp ți-a venit ideea de a face un film despre locurile care sunt leagănul Ayurvedei și care a fost stimulentul final pentru realizare?

De fapt, primul impuls de a crea o societate ayurvedică a fost o întâlnire cu medicul ayurvedic cu o perspectivă mai profundă, dr. Kam Dev Jha, care, în timpul întâlnirii noastre, și-a exprimat dorința și convingerea că ar trebui să înființez o societate ayurvedică în țara mea, care ar permite oamenilor să beneficieze de această veche cunoaștere a vieții și sănătății umane. În timpul călătoriilor mele în Nepal și India, mi-a venit întotdeauna ideea de a surprinde și documenta producția tradițională manuală a preparatelor ayurvedice. Dar totul incepe la  timpul său, așa că la început a trebuit să câștig niște cunoștințe și experiență valoroasă și apoi a venit momentul potrivit când într-o zi mi-am inchiriat o cameră și m-am gândit să merg în locuri pe care le cunoșteam, cu intenția de a înregistra tot ce pot  si cum pot... apoi o sa vad. Filmul nu ar fi putut fi realizat niciodată fără familia apropiată a prietenilor mei din Nepal și India, care mi-au permis să filmez locuri  care, fără cunoștințe intime ale modului de viață local, nu ar putea fi surprinse altfel.

Una era să faci fotografii comode și utilizabile, alta să alcătuiești un scenariu, iar al treilea lucru a fost să faci filmul vizionabil. Acest lucru nu este întotdeauna posibil de realizat și doar spectatorii și timpul trebuie să judece rezultatul. Mulțumirile mele pentru transformarea documentarului într-un film adevărat îi aparțin lui Jiří Kunc, care a avut mare grijă și s-a dedicat proiectului post-producție pentru proiecția filmului. Am fost destul de îngrijorat când i-am prezentat prima mea versiune a filmului , editat aproximativ și eram pregătit pentru o reacție nu tocmai pozitiva. Însă aprecierea lui a fost diferită și, desigur, extrem de încurajatoare pentru mine: „Merită, scenariul are impuls și putere, este o poveste impresionantă. Ar reuși și la radiodifuziune. Și filmările sunt interesante, vor am nevoie de ceva muncă, dar cu siguranță merită.” Așa că acum prezentăm publicului rezultatul nostru modest și credem că le va înălța spiritul și le va oferi o scânteie de inspirație și un pic de cunoaștere umană care s-a născut în leagănul înțelepților indieni iluminați.

.

Care a fost intenția filmului ,de la început și cui ii este destinat?

Mai există un pic de etnolog în mine, așa că iubesc foarte mult oamenii de diferite naționalități, culturi, tradiții și religii. Am avut norocul să vizitez multe țări de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii și trebuie să spun că mă pot simți ca acasă peste tot în lume. Așa că unul dintre mesajele principale ale filmului este tocmai acesta – să realizăm și să simțim că lumea nu este altceva decât o mare familie, deși toți privim, gândim și trăim diferit. La urma urmei, toți suntem doar margele de diferite forme și culori înșirate pe același fir. Astfel, filmul are mai multe abordari care se amestecă între ele. Acesta va spune despre oameni și locuri, culturi și tradiții, medicina ayurvedică și abordarea vieții.

Ne puteți spune unde și către cine ne va conduce documentarul?

Documentarul este împărțit în două părți. Prima parte ne va duce în Nepal, o țară extrem de diversă, mărginită la nord de vârfurile înalte de 8.000 de metri ale muntilor Himalaya și, respectiv,  la sud de teritorii care abundă în peisaje fertile și jungle subtropicale. Încă din cele mai vechi timpuri, prin acest teritoriu au trecut importante rute comerciale, cu o mare mișcare a multor grupuri etnice, aducând aici diverse obiceiuri culturale, artistice și religioase originare în principal din India, Tibet, China și Mongolia. Tradiția de utilizare, cunoașterea perfectă și colecția de ierburi și condimente ayurvedice este, de asemenea, o parte integrantă a vieții de zi cu zi a localnicilor. În a doua parte, trecem la Rajasthan, cel mai colorat stat al Indiei, renumit nu numai pentru poveștile sale eroice despre vitejii Rajputs sau deșertul Thar, ci și pentru arhitectura sa unică care combină construcția hindusă și mogulă. În ambele părți, vom vizita, de exemplu, Spitalul de Cancer Ayurvedic, specializat în scripturile ayurvedice sau decanul Universității Ayurvedice Tribhuvan.

Tu ai scris un scenariu bazat pe propria ta experiență. De cât timp mergi în locuri unde ne duci și s-a întâmplat ceva neașteptat acolo în timpul filmărilor? Poți spune o poveste, te rog?

Da, scenariul a fost creat organic și treptat, în conformitate cu conținutul filmării. Știam cadrul ideologic a ceea ce doream să transmit privitorului, dar modul și povestea exprimării conținutului s-au format doar în timpul editării și creării comentariului vorbit. Un cuvânt rostit într-un document este un lucru în sine. Fără personalitatea aleasă în mod corespunzător a artistului de dublare și a vocii sale, chiar și cel mai bun conținut al documentarului poate condamna impresia generală a filmului, in eșec. În cazul filmului nostru, sunt cu adevărat, extrem de recunoscător popularului actor ceh Petr Vacek, care nu numai că m-a ajutat să netezesc textul vorbit, dar a acceptat și rolul de ghid vocal al întregului film. Sunt foarte convins că narațiunea sa sensibilă și profesională , echilibrează calitatea rolului meu de auto-coach în domeniul regiei, scenariului și montajului. A fost și primul meu „critic” prietenos, când mi-a spus zâmbind, lucru pe care îl apreciez foarte mult: „Ei bine, cred că ai pictat India in puțin roz, dar să ai un anumit punct de vedere, este dreptul oricărui cineast. " În apărarea mea, trebuie doar să spun și cu un zâmbet, da, dacă privești lumea cu ochiul inimii, atunci poți vedea și negru ca alb.

De ce nu ar trebui oamenii să rateze documentarul tău, care este invitația ta?

În zilele noastre, protecția sănătății este un subiect foarte actual care poate fi abordat din mai multe părți. Ayurveda pune accent, în special, pe prevenirea bolilor înainte de tratamentul în sine, care se bazează pe un stil de viață sănătos adecvat și pe îngrijirea activă pentru armonie mentală, ținând cont de constituția fiecărui individ. Aceasta este, în termeni simpli, o abordare pe care societatea noastră occidentală trebuie să o învețe urgent. Ne-am obișnuit să trăim doar din informații superficiale și cu jumătate de adevăr și este greu să mergem pe așa-zisa cale de mijloc. Timpul de astăzi și starea treburilor publice sunt doar o dovadă în acest sens. Ayurveda este o cale naturală către sănătate, care duce la a ne înțelege pe noi înșine și la intelegerea mecanismelor existenței noastre psihice, mentale, emoționale și fizice ca părți inseparabil interconectate ale unui întreg. Dacă izolăm componentele individuale unele de altele și le supunem examinării științifice, atunci vom trata întotdeauna numai boala în sine și nu persoana.

 

Urmărește TRAILER află mai multe despre film pe site-ul său oficial theabodeofayurveda.com

Interviul a fost creat în colaborare cu redacția Ayurvedic Breakfast.