Eşti aici

„Toți avem o existență spirituală” – un interviu despre originea unei companii ayurvedice

Yoga și meditație, Chyawanprash și exerciții fizice, acestea sunt recomandări simple pentru echilibrarea minții și trupurilor noastre, conform Everest Ayurveda. Cum a fost înființată de fapt această companie ceho-slovaco-nepaleză și care este scopul ei? Stafful editorial de la Micul dejun Ayurvedic ne-a întrebat despre acest lucru ca fiind parte a proiectului Harta Ayurveda.

În ce context a fost fondată compania dumneavoastră ayurvedică și în ce scop?

Compania noastră Everest Ayurveda a fost înființată în 2004 pe baza a multor ani de practică a yoga, a meditației și a unui stil de viață sănătos ,combinat cu dragostea pentru munte, călătorii și sport. Cu ajutorul experienței prietenului noastru nepalez, doctorul în biotehnologie Suresh K. Sah, și datorită cunoasterii profunde și prescripțiilor eficiente ale medicului ayurvedic Dr. Kam Dev Jha, am reușit să dezvoltăm aceste preparate din plante ayurvedice care pot fi ușor și eficient folosite în societatea noastră occidentală. Prin urmare, intenția noastră este să contribuim, în conformitate cu tradiția indiană, la o conștientizare mai profundă a medicinei ayurvedice, a unui stil de viață sănătos, a folosirii ierburilor din Himalaya și a cunoasterii dimensiunii interioare a omului , acel „inner”.

Pentru a avea grijă de dezvoltarea noastră personală, avem nevoie de un corp sănătos și de capacitatea de a asculta mai mult impulsurile existenței noastre spirituale și fizice. Dacă suntem în contact mai strâns cu noi înșine, atunci vom simți o nevoie mai mare de a trăi în conformitate cu propria noastră natură. Acesta este unul dintre principiile principale ale Ayurveda, acela de a determina constituția individuală (prakriti), de a-i menține echilibrul și, pe această bază, de a întări vitalitatea corpului pentru ca acesta să poată atinge longevitatea și să împlinească sensul existenței noastre pământești într-o stare bună de sănătate. În cazul dezechilibrului psihosomatic, unul dintre doshas deviază, apoi perturbă funcționarea sănătoasă a unora dintre căi (srotas) și pătrunde în continuare în țesutul relevant (dhatus) și duce la imbolnavirea acestuia. Prin urmare, creșterea excesivă a unuia dintre cele trei dosha-uri se manifestă întotdeauna în dezechilibru mental și funcționarea defectuoasă a unor organe ale corpului.

Puteți descrie mai detaliat cum sunt procesate produsele dumneavoastră ayurvedice?

Producția noastră de familie de ceaiuri din plante din Nepal abordează procesarea ierburilor ayurvedice în mod tradițional. Ierburile sunt culese în sălbăticie într-o zonă mare din vestul, sudul și nord-estul Nepalului. Unele specii sunt aduse din zonele alpine, altele sunt recoltate în tradiția generațiilor de familie în câmpuri mici de la poalele munților Himalaya, unde datorită sezonului regulat musonic există multă umiditate, ceea ce asigură climat subtropical și sol fertil ,condiții ideale pentru agricultura ecologică naturală.

După uscarea atentă a plantelor la soare, începe procesul de curățare și abia apoi părțile lor împământate individual - flori, fructe, semințe, tulpini, frunze, scoarță, rizomi și rădăcini - se amestecă după rețetele pregătite. Întregul proces de preparare a ceaiurilor din plante se desfășoară pe baza prelucrării pur manuală fără echipamentul tehnic al mecanizării moderne. Pe baza acestei abordări, care merge mână în mână cu armonia naturii și ritmul vieții locale, fiecare plantă își păstrează nu doar extractele sănătoase, ci și potența de vindecare, care în Ayurveda se numește prabhava.

Același lucru este valabil și în cazul elixirurilor sau avalehas-urilor ayurvedice. Pregătirea lor are loc așa cum este descris în textele ayurvedice clasice. Acestea se bazează pe fructul ayurvedic Amla sau Amalaki, care provine de la cultivatori la scară mică, care îl recoltează manual din copacii emblica officinalis în regiunile apariției lor naturale în statele indiene Rajasthan și Gujarat. Fructul întreg este mai întâi scufundat într-o baie de apă fierbinte pentru a-și separa pulpa hrănitoare de miez. Apoi, conform rețetelor individuale, se prepară un decoct de plante dintr-un amestec de părți individuale din zeci de plante, care este apoi amestecat cu pulpă moale de amla. În următorul proces de încălzire suplimentară, excesul de apă se evaporă, lăsând o consistență sub formă de dulceață de plante, care stă la baza Chyawanprash și a altor elixiruri nutritive și purificatoare ayurvedice.

Toate aceste produse naturale si sănătatoase ayurvedice sub formă de ceaiuri, elixiruri sau băuturi calde - precum și fructele de amla uscate - sunt disponibile în majoritatea magazinelor cu specific bio naturale sau de plante medicinale din țara noastră, sau pe e-shop-ul nostru. Este important să urmați instrucțiunile de preparare și să luați produsele în mod regulat.

Cum îți afectează Ayurveda viața?

Ayurveda ne-a dezvoltat enorm prin concepția sa cuprinzătoare despre viață, care percepe omul ca pe un complex inseparabil și interconectat de corp, energie vitală, minte și suflet. Datorită experienței noastre personale prin yoga și meditație, știm că într-o zi din viața fiecăruia vine un moment în care pur și simplu realizează că el sau ea nu este doar ceea ce gândește sau percepe cu simțurile, ci că toți avem și o existență spirituală, adică un eu interior în corpul nostru ;acest inner circle fiind totodata un observator al evenimentelor vieții noastre.

Yoga și Ayurveda ne învață cum să ne ascultăm mai mult corpul și fluxul interior al vieții în spiritul proverbului tradițional: „Dacă ne înțelegem mai bine pe noi înșine, atunci vom înțelege mai bine ceilalți oameni și lumea din jurul nostru”. Pe baza acestui fapt, ni se dezvăluie în mod constant legăturile și conexiunile mai largi care modelează și afectează condiția mentală și fizică. Modul în care ne simțim începe adesea cu dieta și cu dorința de a schimba în viața de zi cu zi unele dintre obiceiurile și stereotipurile actuale care sunt adesea sursa problemelor noastre.

Putem spune pur și simplu că propriul nostru corp are propria sa inteligență și ne oferă toate răspunsurile necesare sub formă de semnale, pe care fie le ascultăm, fie nu. Rădăcina este întotdeauna ascunsă mai adânc sub suprafață, la fel cum există mecanisme ascunse în corpul nostru care ne determină experiențele de viață. Din punct de vedere practic, așadar, pe baza îngrijirii active pentru buna funcționare a funcțiilor corporale, se urmărește și controlul conștient al gândurilor și emoțiilor pentru a-și restabili starea naturală de armonie în organism, care se manifestă. ca sănătate mentală și fizică.

Ne puteți spune 3 sfaturi ayurvedice pe care le puteți începe aproape imediat în viața de zi cu zi pentru a întări corpul și mintea?

Primul lucru este cu siguranță yoga și meditația - 5-10 minute de observare conștientă a respirației sunt suficiente dimineața și seara înainte de culcare. Inspiră foarte încet și liniștit - astfel încât dacă cineva ți-ar pune un fir subțire în fața nasului, acesta nici măcar nu s-ar mișca. Și când expirați, încercați să expirați chiar mai încet decât ați inspirat. Această practică simplă va oferi minții pace și energie pozitivă, de care aveți cu adevărat nevoie pentru a trăi o viață bună.

Un alt sfat ușor este să utilizați în mod regulat Chyawanprash - un elixir nutritiv din plante, care este considerat „elixirul vieții” în sistemul de medicină ayurvedică pentru efectele sale revitalizante. Are la bază fructe de amla împreună cu o combinație unică de zeci de ierburi, care prin proprietățile lor antioxidante beneficiază de sănătatea gastrointestinală - digestia, activitățile optime ale sistemului imunitar și vitalitatea complexă a țesuturilor corpului.

Și atunci regula de aur a sănătății psihosomatice este exercițiul - pe scurt, un spirit sănătos într-un corp sănătos. În societatea de astăzi, în care cei mai mulți dintre noi stam într-un birou sau într-o mașină, trebuie să compensam cantitatea de exercițiu de care avem nevoie. Trebuie să scăpăm de toxine, de tensiunea psihică și mentală pentru a ne putea menține echilibrul interior și setările individuale de dosha, care asigură funcționarea sănătoasă a corpului. Și să nu uităm de regula de aur - moderația în toate - în dietă, gânduri, exerciții fizice, program de lucru și activități de agrement. Doi zece