Eşti aici

Povestea lui Mumtaz Mahal

Mumtaz Mahal (1593 - 1631) s-a născut ca Arjumand Banu Begum în Agra, unde tatăl ei a fost un mare vizir persan de rang înalt care slujea în Imperiul Mughal.

În 1612, ea a fost căsătorită cu prințul Khurram, mai târziu faimosul împărat Mughal Shah Jahan. Mumtaz i-a născut soțului ei paisprezece copii, inclusiv fiica sa cea mai iubită Jahanara Begum și prințul moștenitor Daru Shikoh, care urma să-i succedă tatălui său pe tron. Dar următorul împărat Mughal, după o rivalitate acerbă, a devenit în sfârșit Aurangzeb, al șaselea copil al lui Mumtaz și Shah Jahan, în 1658.

Mumtaz Mahal a fost o doamnă cu caracter și rafinament. Vorbea foarte bine arabă și persană și putea scrie poezii în aceste limbi. Caracterul ei era o combinație rară de modestie, sinceritate și o inimă bună. Mumtaz nu a fost doar o soție devotată lui Shah Jahan, ci și cel mai bun confident și consultant al său în probleme de stat. Datorită ei, un număr mare de pedepse cu moartea au fost anulate și mulți dușmani au fost iertați. Încrederea lui în ea era atât de mare încât i-a acordat cel mai înalt post din țară și sigiliul oficial.

A fost patrona artiștilor, poeților și savanților. Ea a înființat cămine pentru săraci și s-a dedicat dezvoltării arhitecturii grădinii. De exemplu, grădina Zahara Bagh, pe care o construise ea, este încă renumită în Agra. Ea și-a însoțit soțul în toate expedițiile și campaniile militare. Împăratul a înconjurat-o atunci la Agra cu un asemenea lux pe care nicio altă împărăteasă nu mai experimentase până atunci.

Mumtaz a murit în 1631 în timp ce dădea naștere celui de-al paisprezecelea copil. După moartea ei, împăratul a căzut într-o durere profundă și nu și-a părăsit camerele timp de un an întreg. Apoi a făcut „Taj Mahal”, un mormânt magnific de marmură albă construit în memoria ei pe o perioadă de douăzeci și doi de ani, ca o dovadă a iubirii sale nemuritoare. Împăratul Shah Jahan a murit la treisprezece ani după finalizarea acestei imense bijuterii arhitecturale, care este acum cunoscută ca una dintre cele șapte minuni ale lumii. Rămășițele sale se odihnesc într-un mormânt lângă iubita lui soție.

Răsfățați-vă cu parfumul oriental străvechi al tămâiei MUMTAZ MAHAL, infuzat cu uleiuri esențiale pure de vanilie, iasomie, trandafir de Damasc, hibiscus, boabe de tonka, paciuli și lemn de santal inspirat de împărăteasa Mughal Mumtaz și povestea ei de viață a iubirii nemuritoare. Descoperiți Attar - Parfumurile Orientale ale Indiei Regale!

Produse Asemanatoare

MUMTAZ MAHAL

Parfum captivant de vanilie

25,00 lei

KARMAVATI

Parfum nobil de smirnă

25,00 lei

JODHA BAI

Parfum fermecător de iasomie

25,00 lei

MIRA BAI

Parfumul mistic al tămâiei

25,00 lei

AKBAR

Parfum revigorant de mosc

25,00 lei

SHIVAJI

Parfum liniștitor de Guggul

25,00 lei

MAHARANA PRATAP

Parfum energizant de bergamotă

25,00 lei