Eşti aici

Ghee - „Elixir de sănătate” ayurvedic

Ghee, este un termen sanscrit pentru unt turnat. În sanscrită, ghee este cunoscut sub numele de ghrta - un cuvânt derivat din baza „ghr” care înseamnă „a străluci”. Transferată, această traducere înseamnă capacitatea de a conecta corpul și mintea. În India, ghee-ul este adesea asociat cu sinonimul „elixir de sănătate” datorită efectului său puternic asupra întăririi generale a organismului, a sprijinirii activității creierului și a prelungirii vieții.

Diferența dintre unt și ghee

Ghee se formează prin încălzirea lenta a untului nesărat. Datorită încălzirii, componentele individuale, cum ar fi lactoza, zahărul și proteinele din lapte, sub formă de spumă, încep să se separe. După un timp, toată apa se evaporă, iar zahărul și lactoza sunt îndepărtate manual. Așa că până la urmă ne rămâne doar un lichid limpede auriu, o esență pură – ghee. Se deosebește de untul clasic în principal prin compoziția sa - este aproape 100% grăsime, în timp ce untul normal conține doar aproximativ 83% grăsime și în plus apă, zer sau lactoză. După acest tratament, ghee-ul este o alternativă nutrițională potrivită pentru persoanele cu intoleranță la lactoză. De menționat că ghee reține toate vitaminele precum vitaminele A, E și minerale precum potasiul, magneziul și fierul chiar și după limpezire. De asemenea, conține acid butiric, protejează mucoasa intestinală, are efect antiinflamator, ajută la menținerea nivelului de insulină, scade colesterolul, descompune grăsimile, favorizează creșterea musculară și acționează ca un puternic antioxidant. Acizii grași omega 3 și omega 6 acționează și ca tonici pentru nervi și creier. Avantajul ghee-ului este că, spre deosebire de unt, acesta nu trebuie păstrat la rece. Din cauza absenței apei, care provoacă râncezirea untului după un timp, ghee-ul poate fi folosit luni de zile la temperatura camerei. Dacă se folosește extern ca îngrijire a pielii (mai ales în cazul pielii uscate), cu cât ghee-ul este mai vechi, cu atât mai bine.

Ghee în Ayurveda

Știm din istorie că chiar și în urmă cu 5.000 de ani, văzătorii indieni antici cunoșteau efectele benefice ale ghee-ului asupra susținerii corpului și minții. Ghee a fost mult timp considerat unul dintre cele mai importante și benefice mijloace de Ayurveda. Este unul dintre cele mai sattvice alimente, cunoscut pentru natura sa pura, armonizatoare si inaltatoare. Alimentele sattvice promovează puterea fizică, mintea limpede, sănătatea bună și longevitatea. Prin urmare, ghee-ul este adesea o parte integrantă a rețetelor tradiționale ayurvedice, a terapiilor de purificare și rasayana și a practicilor culturale indiene.

Sushruta Samhita afirmă următoarele despre ghee: „Ghrita este dulce, blândă, moale, rece, grasă, nu crește umiditatea în țesuturile corpului, îmbunătățește mișcarea alimentelor în sistemul digestiv, ajută la colici și febră, ameliorează vata și pitta, crește kapha, hrănește dhatus și întărește întinerirea, stimulează memoria și inteligența, are un efect benefic asupra pielii, vocii, frumuseții, moliciune, vitalitate, forță de viață și longevitate.

Ghee este folosit în medicina ayurvedică ca mediu, agent sau conductor (anupana) pentru prepararea, utilizarea, direcția și o mai bună absorbție a efectelor preparatelor tradiționale din plante. Un astfel de rol îl joacă ghee-ul chiar și în cazul celui mai faimos „elixir al vieții” ayurvedic - Chyawanprash, o dulceață nutritivă din plante compusă dintr-o combinație unică de ierburi, amalaki și ghee. A fost preparat și folosit cu succes în India de 3.000 de ani și veți găsi acolo mulți producători tradiționali care își păstrează cu grijă rețetele unice și le transmit din generație în generație ca bogăție a familiei. Este și cazul Chyawanprash, pe care îl oferim sub marca noastră. Proprietățile antioxidante ale Chyawanprash beneficiază de sănătatea gastrointestinală, de funcționarea optimă a sistemului imunitar și de vitalitatea complexă a țesuturilor corpului. Vă recomandăm să luați 1-2 lingurițe dimineața și seara cu o înghițitură de lapte organic călduț, lapte vegetal sau apă. Ghee este o parte importantă a multora dintre elixirurile noastre ayurvedice din plante pentru regenerarea profundă conform celor șapte țesuturi ale corpului, precum și în linia de elixir de curățare care se ocupă de curățarea căilor corpului. Datorită consistenței lor, reprezintă o nutriție excelentă a corpului și sunt pe deplin compatibile cu ceaiurile din plante ayurvedice. Puteți învăța cum să le combinați eficient prin terapiile noastre de sănătate ayurvedice, recomandări lunare în funcție de anotimpuri și probleme specifice de sănătate.

Instrucțiuni pentru prepararea Ghee:

  • Se dizolvă încet untul nesărat de calitate cu cel mai mare conținut posibil de grăsime într-o oală cu fundul gros, amestecând ocazional.
  • Gătiți untul la foc mic timp de aproximativ 20-30 de minute. până când toată apa fierbe din ea.
  • În timpul gătirii, la suprafață se formează spumă din proteinele din lapte, lactoză și zahăr, pe care o colectăm continuu cu o lingură și o punem deoparte.
  • Cand apare o depunere maro-aurie in partea de jos, dam oala de pe foc sa nu se arda untul.
  • După colectarea spumei și fierberea apei, în oală rămâne un lichid auriu limpede cu depuneri pe fundul oalei - ghee.
  • Lăsați să se răcească puțin și scurgeți ghee-ul cald printr-o pânză sau filtru într-un recipient pregătit din sticlă de gătit sau ceramică mai groasă.

Produse Asemanatoare

CHYAWANPRASH

Sănătate & imunitate

CHYAWANPRASH
46,00 lei
-+