Eşti aici

Terapiile ayurvedice

Terapiile ayurvedice vizează optimizarea forței mentale și fizice, inițierea detoxifierii corporale, echilibrarea umorilor biologice (doshas), revitalizarea țesuturilor corporale (dhatus), purificarea canalelor circulatorii (srotamsi), îmbunătățirea digestiei și metabolismului. De asemenea, stimulează imunitatea, calmează sistemul nervos și respirator, stimulează activitatea creierului și armonizează sistemul cardiovascular, endocrin și limfatic.

În practică, medicina ayurvedică include două concepte diferite de îngrijire a sănătății. Prima reprezintă activitatea de îngrijire la domiciliu șamană, care se concentrează pe armonizarea funcțiilor psihosomatice, purificarea corpului și întărirea sistemului imunitar. Această terapie specială ameliorează simptomele și elimină cauzele bolilor în faza lor inițială, prin stabilirea echilibrului celor trei forțe biologice ale vieții (doshas), funcționarea sănătoasă a celor șapte țesuturi corporale (dhatus), eliminarea regulată a deșeurilor toxice (ama) și metabolismul armonic sau focul digestiv (agni).

Shamana ayurvedică este terapia la domiciliu ideală pentru oamenii obișnuiți cu munca,cei  angajați, care sunt expuși zilnic la tensiune proporțională și stres. Se compune din șapte metode de purificare care se aplică în funcție de nevoile individuale cu ajutorul decocturilor de plante (kvatha) și elixirurilor (avaleha), ierburilor crescute în pământ (churna), tincturilor și siropurilor (asava și aristha), comprimatelor (guti-vati), uleiuri (taila), balsamuri (guggul) și unguente (lepa). Sunt:

 1. Stimularea focului digestiv (deepana)
 2. Purificare și detoxifiere (pachana)
 3. Postul (kshuda)
 4. Reglarea fluidelor (trisha)
 5. Activitate fizică, exerciții fizice și yoga (vyayama)
 6. Căldură și terapie băi de soare (atapa)
 7. Terapie cu aer proaspăt și exerciții de respirație (marut)

Al doilea concept de asistență medicală ayurvedică se numește sodhana. Reprezintă un proces de purificare și detoxifiere mai strict cunoscut sub numele de Panchakarma, care este organizat sub supravegherea clinică a unui medic ayurveda instruit. Principala diferență dintre aceste două concepte constă în metoda de tratare a dezechilibrului doshas. Shamana calmează dozele perturbate înapoi la starea lor naturală de echilibru, în timp ce sodhana elimină din organism dozele agravate.

Purificarea, Sodhana, este o terapie specială pentru eliminarea dozelor cauzatoare de boli în caz de afecțiuni avansate, pe termen lung și cronice. Este legat în principal de purificarea completă și detoxifiere generală a corpului. O astfel de terapie de curățare mai profundă elimină dozele agravate și toxinele acumulate din țesuturile corpului (dhatus) și din canalele circulatorii (srotamsi). În consecință, îndepărtează germenii provocând dezvoltarea în continuare a diferitelor boli. Această metodă de purificare constă din cinci părți și se numește Panchakarma, cele cinci acțiuni de curățare care îmbunătățesc sănătatea fizică și mentală. Sunt:

 1. Vărsăturile (vamana) scad kapha dosha în cazul bolilor cronice ale căilor respiratorii superioare și inferioare. Acestea includ tuse și răceli, astm, rinită, gripă, bronșită și flegmă în stomac.
 2. Utilizarea purgativelor (virechana) elimină pitta dosha acumulată în caz de aciditate a stomacului, fazele inițiale ale ulcerului stomacal și duodenal, alergii în tractul digestiv, icter, tulburări ale pielii și erupții cutanate.
 3. Clătirea intestinelor (vasthi), care este utilizată pentru calmarea vatei în caz de tulburări neurologice, paralizie, poliomielită, scleroză multiplă, inflamație nervoasă, sciatică, dureri de spate și coloanei vertebrale, constipație, calculi renali, artrită sau reumatism.
 4. Curățarea nazală (nasya) cu uleiuri din plante ameliorează cavitățile nazale și frontale, cefaleea, migrenele, tulburările oculare și durerile urechii.
 5. Scurgerea sângelui (raktamoksha) elimină excesivul pitta dosha și este practic destinat purificării sângelui în caz de mărire a ficatului și splinei, tulburări ale pielii, erupții cutanate, acnee și furuncule.