Eşti aici

Îngrijirea curativă și creșterea imunității

Toamna este un moment pentru creșterea imunității, pentru a crește rezistența corpului și pentru a-l pregăti pentru partea rece a anului. În ceea ce privește medicina ayurvedică, puterea sistemului imunitar se bazează în primul rând pe echilibrul a trei forțe de viață (prana, tejas, ojas), o bună calitate a focului digestiv (agni), un metabolism optim, o funcție hepatică sănătoasă și o funcționare armonioasă. a sistemului endocrin.

Imunitatea scăzută este cauzată de stres excesiv, dezechilibru psihologic, emoții negative, contaminare corporală, tulburări metabolice, dietă inadecvată și stil de viață nesănătos. Toate acestea afectează fundamental formarea forței vitale esențiale numite Ojas, care este esența pură a Kapha dosha și reprezintă cel mai profund principiu al sistemului imunitar sub forma sănătății mentale și fizice. Se formează în timpul digestiei și asimilării nutrienților. Atunci când puterea focului digestiv (agni) este inadecvată, acumularea excesivă de toxine slăbește formarea acestei esențe și astfel reduce rezistența sistemului imunitar.

Ojas este o substanță biologică produsă în timpul biosintezei în fiecare dintre cele șapte țesuturi corporale. Formează rezerva de energie de bază a întregului corp și este responsabilă pentru vitalitatea, forța, rezistența și imunitatea sa generală. Oferă protecție activă împotriva virușilor, bacteriilor și infecțiilor. Scăderea nivelului de ojas poate provoca dureri în piept, palpitații, respirație, deshidratare, atrofie musculară, osteoporoză și boli oncologice. Unul dintre factorii care duc la epuizarea acesteia este activitatea excesivă a vieții intime, epuizarea mentală sau frustrarea intensă. Dezvoltarea naturală a ojas este îmbunătățită prin meditație, care are loc împreună cu respirația conștientă și concentrarea vigilentă asupra prezenței energiei vieții în chakra inimii. O astfel de liniște sufletească fără judecată, dorință și stres aduce stabilitate mentală, energizează corpul și trezește puterea sufletului.

Tejas este esența pură a Pitta dosha și reprezintă strălucirea interioară, emanația exterioară a personalității și principiul inteligenței biologice a fiecărei celule a tuturor țesuturilor corporale. La nivel extern, reprezintă căldura și strălucirea Soarelui, la nivel intern flacăra aprinsă a luminii interioare, căldura, digestia, metabolismul, inteligența celulară, mișcarea și energia dinamică a vieții noastre. Corpul are astfel propria sa inteligență și putere de vindecare. Știe să se recupereze în caz de boală și ce mecanisme de apărare trebuie să ruleze într-o situație critică.

Prin urmare, este necesar să învățăm cum să ne ascultăm corect corpul. Tejas este o substanță energetică a alimentelor gătite, care este mai moale, mai ușoară și ușor de procesat de focul digestiv. Apa fierbinte are un efect de curățare și detoxifiere asupra digestiei. Apa rece creează toxine și slăbește digestia. Din acest motiv, este mult mai dificil să obțineți cele trei forțe vitale esențiale (ojas, tejas și prana) numai din alimente crude.

Prana este esența pură a Vata dosha și reprezintă forța vitală primară responsabilă de activitatea sistemului respirator și circulator, împreună cu funcțiile motorii și senzoriale ale corpului. Este forța motrice a activității cerebrale superioare, a sistemului cardiovascular și a oxigenării țesuturilor corporale și a celulelor individuale. Respirația afectează consonanța armonioasă dintre energia rațională masculină și energia feminină intuitivă, sub formă de inhalare și expirație prin nara dreaptă (masculină) și stângă (feminină). Ritmul regulat și calm al respirației este, prin urmare, un instrument important pentru controlul conștient al emoțiilor și gândurilor noastre și pentru aprofundarea conștiinței noastre spirituale.

Toate cele trei substanțe (prana, tejas, ojas) se află în chakra inimii, dar în același timp pătrund în tot corpul și mintea. În cazul în care Vata dosha începe să usuce prea mult ojas, poate duce la pierderea în greutate și la dezvoltarea sindromului oboselii cronice. Pitta dosha foarte agravată poate provoca o creștere gravă a teja care arde literalmente sistemul imunitar și poate provoca dezvoltarea bolilor autoimune atunci când celulele corpului încep să producă anticorpi care distrug celulele sănătoase. Acesta este cazul bolii Bechterew sau Crohn, gută, febră reumatică, scleroză multiplă, psoriazis, dermatită sau sindrom Reynaud. Kapha dosha foarte acumulat duce la blocarea fluxului de ojas, rezultând sentimente de dispnee, membre grele, edeme articulare sau lipom, dezvoltare a diabetului, obezității, creșterii colesterolului și a tensiunii arteriale crescute. De asemenea, poate provoca apariția glaucomului. Cel mai bun mod de a umple cele trei substanțe vitale (ojas, tejas, prana) este prin consumul regulat de Chyawanprash, lapte, ghee, miere, șofran, orez, migdale, stafide sau sparanghel.

Creșterea imunității

Îngrijirea sănătății la domiciliu

-10% 132,30 lei
pret original 139,-
-+

Cavități nazale și sinusurile frontale

Îngrijirea sănătății la domiciliu

-10% 93,60 lei
pret original 98,-
-+

Zona gâtului și bronhiile

Îngrijirea sănătății la domiciliu

-10% 90,90 lei
pret original 95,-
-+

Temperatură ridicată și frisoane

Îngrijirea sănătății la domiciliu

-10% 101,70 lei
pret original 107,-
-+

Imunitate complexă și apărare corporală

Îngrijirea sănătății la domiciliu

-10% 99,00 lei
pret original 104,-
-+

Oboseală și energie scăzută

Îngrijirea sănătății la domiciliu

-10% 99,00 lei
pret original 104,-
-+

Îngrijirea oncologică

Îngrijirea sănătății la domiciliu

-10% 109,80 lei
pret original 116,-
-+