Eşti aici

Protecția sănătății și întărirea imunității

Următoarele linii directoare și măsuri de precauție pentru a proteja sănătatea și întărirea imunității se bazează pe recomandările experților ayurvedici de la Institutul de Medicină Ayurvedică de la Universitatea Tribuvhan din Kathmandu și ale medicilor ayurvedici renumiți din India.

În ceea ce privește pandemia globală în curs, este util să se ia măsuri preventive pentru întărirea sistemului natural de apărare al organismului, cu o atenție deosebită asupra căilor respiratorii. După cum se știe, prevenirea este întotdeauna mai bună decât tratamentul, motiv pentru care în prezent este principala sarcină a fiecărei persoane să susțină la maximum activitatea sistemului său imunitar, care joacă un rol cheie în menținerea sănătății optime. Ca „știință a vieții”, Ayurveda lucrează cu o cunoaștere profundă a plantelor care protejează sănătatea și a utilizării lor variate. Recomandările de mai jos sunt susținute de scripturile clasice ale literaturii ayurvedice, precum și de publicațiile științifice moderne.

Avertisment: Recomandările și preparatele de mai jos nu sunt un medicament pentru COVID-19.

1) Îngrijire la domiciliu și măsuri preventive pentru întărirea imunității

Recomandări generale:

  • Practicați exerciții de respirație și meditație în mod regulat în fiecare dimineață și seară timp de 5-10 minute. Din punct de vedere ayurvedic, puterea sistemului imunitar se bazează în primul rând pe funcția optimă a celor trei forțe ale vieții - prana, tejas și ojas. Prana este o energie vitală care oxigenează țesuturile atunci când inspirăm și expirăm în mod conștient, susține un metabolism armonios și ajută la calmarea gândurilor și emoțiilor. Tejas este o flacără arzătoare de lumină interioară, căldură, digestie, metabolism și inteligență celulară. Este în esență o energie dinamică dintr-o dietă tratată termic. Ojas este substanța rezultată care se formează în timpul biosintezei în fiecare dintre cele șapte țesuturi corporale și este responsabilă pentru vitalitatea generală, forța, rezistența și imunitate. Dezvoltarea naturală a Ojas este întărită de meditație, care are loc împreună cu observarea conștientă a respirației* și concentrarea vigilentă asupra prezenței energiei vitale în centrul pieptului.

* Respirați foarte încet și liniștit - astfel încât dacă cineva v-ar pune un fir subțire în fața nasului, acesta nici măcar nu s-ar mișca. Și când expirați, încercați să expirați chiar mai încet decât ați inspirat.

  • Bea 2-3 litri  de apă caldă cu lămâie pe tot parcursul zilei. Adăugați 1 linguriță de suc de lămâie la o cană de apă. Aceasta este o prevenire simplă la domiciliu pentru curățarea gâtului și a sistemului digestiv.
  • Adaugă următoarele condimente în dieta ta zilnică: turmeric, chimen, coriandru și usturoi.

Preparate ayurvedice recomandate:

  • Luați în mod regulat elixirul de plante CHYAWANPRASH și  AMLA de fructe.
  • Urmați un regim obișnuit de băut, cu băutura AMLA ASHWAGANDHA, GHIMBIR sau TURMERIC. În cazul băuturilor, turnați apă caldă peste amestecul măcinat fin, adăugați o linguriță de miere, amestecați bine și beți tot conținutul.
  • Luați preventiv ceai TULSI și DALCHINI pentru protecția căilor respiratorii. Fierbeți întotdeauna amestecurile de plante ayurvedice timp de 3-5 minute.

Metode de curățare ayurvedică recomandate:

  • Nasya” - aplicați în mod regulat ulei de susan sau de cocos pe ambele nări după igiena de dimineață și de seară. Aplicați 5 picături de ulei culcat, cu capul înclinat și lăsați-l să treacă prin cavitatea nazală. Curățarea cavității nazale promovează sănătatea și întărește energia vitală sau „prana”. Ritmul regulat al respirației este un instrument important pentru controlul conștient al gândurilor și emoțiilor noastre și aduce un echilibru psihosomatic care întărește funcțiile vitale ale corpului. 
  • Kavala” - clătește gura cu ulei de susan sau de cocos dimineața și seara înainte de a te spăla pe dinți. Plimbati  o lingură de ulei prin gură timp de 3 minute și apoi scuipă-l. La final, clătește-ți gura cu apă caldă. Curățarea gurii aduce beneficii sănătății dinților și elimină toxinele, impuritățile și gustul neplăcut din întreaga zonă a cavității bucale.
  • Dhoopana” - curățați aerul din interior utilizând amestecuri de plante și parfumate și acordați atenție, de asemenea, aportului de aer proaspăt.

2) Aplicare în timpul carantinei sau izolării

Produse ayurvedice recomandate:

  • Bea 0,5 litri  de ceai MANJISHTA dimineața și seara și în timpul zilei o cană (250 ml) de ceai TULSI, DALCHINI, KATPHALA și NAGARA. Fierbeți întotdeauna amestecurile de plante ayurvedice timp de 3-5 minute.
  • Luați o linguriță de elixir din plante PRANAPRASH sau CHYAWANPRASH de 3 ori pe zi (dimineața, după-amiaza și seara).
  • Luați băutura AMLA GHIMBIR sau băutura AMLA TURMERIC. In cazul bauturilor se toarna apa calduta peste amestecul macinat fin, se adauga o lingurita de miere, se stoarce zeama de la 1/4 de lamaie, se amesteca bine si se bea tot continutul.

Proceduri ayurvedice recomandate:

  • Faceti inhalatii cu ceaiul DALCHINI pentru a curăța căile respiratorii și cavitățile nazale. Efectuați dimineața și seara.
  • Se face gargara cu un decoct de cuisoare sau cu ceai PRANA. Doar cuișoarele sau amestecul de plante au proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii care pot ajuta la calmarea durerii în gât. Fierbeți întotdeauna amestecul de plante timp de 5 minute.
  • Fă gargara cu apă caldă sărată. Efectuați de 3-6 ori în timpul zilei. Unele studii au arătat că gargara de mai multe ori pe zi cu apă sărată caldă poate ajuta la reducerea umflăturii gâtului, la eliminarea mucusului și la eliminarea bacteriilor iritante. Medicii recomandă, în general, să dizolvați o jumătate de linguriță de sare într-o cană de apă.

3) Asistență medicală după carantină sau izolare

Recomandări generale:

Conform medicinei ayurvedice, gustul și mirosul sunt asociate cu vasele pulmonare drepte și stângi. Dacă funcția lor este afectată, atunci poate exista o pierdere temporară a gustului și a mirosului. Calitatea gustului și a mirosului este, de asemenea, asociată cu digestia. Când activitatea digestivă este afectată, apare un metabolism neregulat, care poate provoca tulburări ale gustului și mirosului. Mirosul în special este legat de tractul digestiv. Dacă avem un intestin gros contaminat, atunci percepția acestuia slăbește. Percepția gustului este din nou legată de hidratarea suficientă a corpului. Dacă o persoană este deshidratată, atunci percepția gustului slăbește. În rezumat, toate cele cinci simțuri (văzul, auzul, mirosul, atingerea și gustul) fac parte din țesutul nervos (majja dhatus), care este transmițătorul stimulului senzorial și al reacțiilor motorii de la organele periferice către sistemul nervos central, creierul.

Produse ayurvedice recomandate:

Dacă simptomele individuale persistă, utilizați aceste produse în conformitate cu pregătirea lor.