Eşti aici

Terapia prin masaj ayurvedic (abhyanga)

Medicina ayurvedică oferă o abordare holistică a sănătății umane. Tratamentele sale includ terapii cu ulei sau snehana, care regenerează și întineresc pielea, ameliorează tensiunea și stresul, contribuie la relaxarea fizică și la sănătatea mentală a tuturor celor trei dosha-uri.

Cele mai faimoase terapii cu ulei (snehana) includ Abhyanga, un masaj tradițional cu ulei pentru întregul corp, care folosește uleiuri ayurvedice calde cu extracte de plante, terapia Shirodhara, în care un flux continuu de ulei cald este aplicat pe cel de-al treilea ochi (jnana chakra) pe frunte, si terapia Shirobasti, sau baie cu ulei pentru scalp.


Masaj cu ulei Abhyanga pentru întregul corp

Îngrijirea regulată a corpului sub formă de automasaj cu ulei cald în confortul casei (abhyanga) calmează dosha-urile, elimină toxinele acumulate sub piele și contribuie la hrănirea și regenerarea tuturor celor șapte țesuturi corporale (dhatus). Este o parte integrantă a menținerii echilibrului constituției noastre individuale de dosha, pentru care se recomandă utilizarea uleiurilor de corp ayurvedice pentru dosha-uri individuale (ulei de corp VATA, ulei de corp PITTA, ulei de corp KAPHA). Aplicarea lor regulată regenerează și întinerește pielea, reduce senzațiile de tensiune și stres, contribuie la bunăstarea fizică și psihică, ajută la îmbunătățirea calității somnului, promovează circulația sângelui, sistemul limfatic și funcționarea articulațiilor și stimulează vitalitatea.

Ce uleiuri sunt potrivite pentru automasajul acasă?

Terapia prin masaj ayurvedic (abhyanga) constă în aplicarea uleiului cald pe întregul corp, de la picioare până la cap. În mod tradițional, uleiul de susan este folosit în principal, dar este potrivit și uleiul din semințe de in, nucă de cocos, neem, floarea soarelui, ricin, muștar sau rapiță, cu adaos de extracte de plante și uleiuri esențiale din ierburi ayurvedice, în funcție de constituția individuală de dosha de vata, pitta, kapha.

Uleiul de susan este unul dintre cele mai importante remedii din medicina ayurvedică pentru efectele sale de armonizare asupra dosha-ului Vata iritat, care provoacă perturbarea celorlalte două dosha - pitta și kapha. Este bogat în vitamine B și minerale precum fier, calciu, magneziu, cupru, fosfor, potasiu, zinc și seleniu. Conține mulți antioxidanți, acid linoleic și alfa-linolenic și lecitină. Datorită efectelor sale antiseptice și detoxifiante, este benefic nu numai pentru buna sănătate a țesutului pielii, ci și pentru sistemul nervos, activitatea musculară, articulații și întărirea generală a imunității.

Pentru a restabili echilibrul general al organismului, vă recomandăm să folosiți unul dintre cele trei tipuri de uleiuri corporale ayurvedice VATA, PITTA sau KAPHA în funcție de constituția individuală. Uleiurile, cu amestecurile lor bogate de ierburi ayurvedice concentrate pe doshas, ​​pătrund cu ușurință în stratul superior al pielii până la țesutul subcutanat și apoi mai adânc până la terminațiile nervoase până la fascia țesutului conjunctiv și au capacitatea de a armoniza dezechilibrul dosha. Încercați-le ca parte a terapiilor Dosha împreună cu ceaiul ayurvedic Dosha, Chyawanprash Herbal Elixir și Amalaki Nutritional Bar pentru un anumit dosha.

VATA tělový olej

PITTA tělový olejKAPHA tělový olejNu știi constituția ta individuală de dosha?

Completați testul dosha ayurvedic!

 

Cum și când să efectuați automasajul cu ulei ayurvedic?

Cel mai bun moment pentru aplicarea masajului este zilnic, dimineața. Puneți sticla în apă caldă, lăsați uleiul să se încălzească la o temperatură confortabilă a corpului și apoi aplicați-l pe piele. Folosind mișcări circulare, frecați uleiul în piele pe tot corpul cu sensibilitate și atenție. Masează mai întâi mâinile și picioarele, apoi membrele și articulațiile, apoi abdomenul și pieptul și în final umerii, gâtul, fața, capul și coloana lombară. Lăsați uleiul să acționeze 15 minute și apoi faceți un duș cu apă caldă. Baia caldă ajută la deschiderea porilor de pe suprafața pielii și permite uleiului să pătrundă și mai adânc sub suprafața pielii în țesuturile corporale. Dacă trebuie să eliberați tensiunea și stresul sau senzația de arsură din ochi pentru a preveni insomnia sau dificultățile de a adormi, masați corpul înainte de a merge la culcare, cu grijă suplimentară pentru picioare.

Sari peste automasajul obisnuit, daca treci printr-o perioada mai dificila a vietii sau treci prin urmatoarele afectiuni medicale: indigestie, constipatie, raceli, gripa, febra, infectie limfatica, Kapha dosha extrem de mare, menstruatie si sarcina.

„Corpul unei persoane care efectuează în mod regulat masaj cu ulei nu este foarte afectat, chiar și atunci când este expus la răni accidentale sau la muncă obositoare. Dacă o persoană efectuează zilnic masaj cu ulei, atunci este înzestrat cu o atingere plăcută, aspect fizic bun, forță, farmec. și nu este afectat de bătrânețe”.
- Charaka Samhita Vol. 1, V: 88-89

Alte tipuri de automasaje acasă

Textele ayurvedice antice descriu avantajele masajului cu ulei pentru întregul corp (abhyanga), cu accent pe beneficiile pentru sănătate ale masajului scalpului, urechilor și picioarelor. Aceste zone necesită îngrijire și atenție deosebită, deoarece prin aceste zone trec multe canale subtile importante ale conștiinței (nadis), conectând fluxul de energie vitală (prana) cu rețeaua de puncte de energie vitală (marma) care influențează funcția organelor noastre corporale.

În scripturile chirurgicale ayurvedice (Sushruta-samhita) se afirmă că există 107 puncte marma în corp care sunt sediul celor trei forțe ale vieții (prana, tejas, ojas) și care conțin informații despre conștiința noastră individuală sub formă de proportii, reprezentarea celor trei gunas (sattva, rajas, tamas). Prin urmare, stimularea acestor puncte afectează echilibrul celor trei dosha-uri (vata, pitta, kapha), funcția celor șapte țesuturi corporale (dhatus) și funcționarea celor șaisprezece canale (srotamsi).

Masaj cu ulei pentru scalp

Capul este sediul creierului, al centrului nervos și al organelor senzoriale. Masajul scalpului (murdha taila) aduce prin urmare ușurare de tensiunea mentală, agitație și stres. Se foloseste pentru migrene, dureri de cap, insomnie, tinitus, ameteli si vertij. În caz de tensiune acută în zona capului sau a ochilor, folosiți degetul mic înmuiat în ulei pentru un masaj blând al nărilor (návana-nasya).

Ungerea regulată a scalpului îmbunătățește circulația sângelui către rădăcinile părului. Promovează sănătatea, strălucirea și frumusețea părului și reduce albirea sau căderea părului. În mod tradițional, în acest scop este folosit uleiul ayurvedic BHRINGARAJ, care acționează ca un tonic (rasayana) pentru hrănirea, regenerarea și creșterea naturală a părului.

Masaj cu ulei al urechilor

Urechile sunt un organ accesibil din exterior, iar sunetul, vântul, praful și murdăria le pătrund constant. Curățarea urechilor cu ulei (karna-pratisaranam) trebuie făcută o dată pe lună sau mai des în caz de producție excesivă de ceară, pierderea auzului, tinitus sau rigiditate a mușchilor gâtului și maxilarului, care sunt manifestări ale tulburărilor Vata și Kapha. doshas, ​​sau inflamație a canalului urechii în cazul creșterii Pitta dosha.

Aplicați câteva picături de ulei cald VATA sau ulei de susan pur pe urechi cu degetul mic sau cu un tampon de bumbac și masați ușor orificiul urechii interne și apoi întreaga ureche exterioară. Masați lobul urechii cu degetul arătător în față și cu degetul mare în spatele urechii. Frământați întreaga margine a urechii între degete și trageți de lobul urechii. Masarea auriculară dimineața sau în timpul zilei aduce o senzație de vigilență și revigorare, iar noaptea înainte de culcare induce o senzație de relaxare și odihnă profundă.

Pentru dosha Vata crescută cronic, dureri de urechi, inflamații frecvente, tinitus permanent sau ceară in urechi întărită, umpleți întreaga ureche cu ulei de Vata cald sau ulei de susan (carna-purana) și întindeți-vă pe partea dreaptă timp de 15 minute și apoi goliți uleiul din urechea. Faceți același lucru în partea stângă. Aplicați această metodă în timpul zilei înainte de mese. Nu utilizați ulei de urechi dacă aveți o infecție bacteriană acută sau recurentă. 

Masaj cu ulei pentru picioare

Abhyanga aplicat pe picioare (padabhyanga) este un masaj simplu si placut, benefic pentru sanatate. Este o terapie foarte eficientă pentru pielea uscată, corodata, crăpată și amorțită de pe picioare. În practica ayurvedică este folosit în mod tradițional pentru oboseală, crampe musculare, rigiditate, sciatică și contracția vaselor de sânge sau a ligamentelor de la nivelul membrelor inferioare. Pentru iritația nervului sciatic, stimularea cu pricepere a zonei reflexe de la călcâiul piciorului aduce o ameliorare considerabilă a durerii.

Masajul picioarelor calmează optzeci de tipuri de tulburări Vata dosha, ameliorează tensiunea și stresul, promovează echilibrul mental și induce un somn sănătos. Are un efect benefic asupra relaxării sistemului nervos care leagă zona capului de picioarele noastre, unde se află cele cinci puncte importante de energie sau marma (talahridaya, kshipra, kurcha, kurchashira și gulpha), prin care trece energia noastră vitală (prana). Frecarea picioarelor in acest fel revitalizeaza intregul organism si imbunatateste circulatia sanguina si limfatica.

Există o legătură foarte strânsă între picioare, ochi și urechi. Prin urmare, masajul regulat al picioarelor poate preveni eficient problemele de vedere și auz. Frecarea picioarelor si gleznelor cu ulei cald de susan sau ulei de VATA, PITTA, KAPHA sau BHRINGARAJ este ideala pentru a fi facut seara inainte de culcare deoarece favorizeaza un somn sanatos. Potrivit textului Sushruta Samhita, este suficient să se efectueze masajul picioarelor într-o rutină zilnică obișnuită timp de 5 minute pentru a obține efectele dorite.

Tehnica masajului efectuat pe picior

Aplicați uleiul pe întreg piciorul. Masați ambele oase ale gleznei în sus și în jos spre calcaiul lui Ahile, cu mișcări circulare. Masați partea din față a piciorului cu ambele mâini și apoi cu ambele arcade. Trageți și masați ușor toate degetele de la picioare și apoi trageți ușor de fiecare deget. Folosind un pumn închis, frământați piciorul în sus și în jos. Masați talpa piciorului cu ambele mâini. Masați călcâiul. Încercuiește ușor cele cinci puncte marma în sensul acelor de ceasornic. La final, frecați tot piciorul.

Masaj cu ulei pentru buric

Aplicarea uleiului medicinal la buric (nabhi-prakshepa) face, de asemenea, parte din masajul ayurvedic holistic, deoarece această zonă centrală a corpului uman este unul dintre cele mai importante trei centre ale energiei vitale (prana), alături de inimă și creier. , care sunt interconectate printr-o rețea de șaptezeci și două de mii de canale subtile ale conștiinței (nadis). Buricul este, de asemenea, conectat funcțional cu stomacul și activitățile intestinale. Prin urmare, un masaj delicat cu ulei al centrului abdomenului folosind cele patru degete, ajută la stimularea puterii focului digestiv (agni) și a fluxului de energie vitală (prana). Această tehnică este utilizată ca parte a terapiei de sănătate pentru boala celiacă și boala Crohn, precum și în cazurile de scădere severă a tensiunii arteriale sau pierderea bruscă a conștienței.

Pentru masajul buricului puteți utiliza din nou uleiul VATA, PITTA sau KAPHA în funcție de constituția dvs. dominantă de dosha.

 

Produse Asemanatoare

VATA ULEI de corp

Relaxare de încălzire

39,00 lei

PITTA ULEI de corp

Echilibru si liniște

39,00 lei

KAPHA ULEI de corp

Vitalitate si energie

39,00 lei

BHRINGARAJ ULEI pentru îngrijirea părului

Păr frumos și sănătos

45,00 lei

KHADIRA ULEI pentru îngrijirea pielii

Piele sănătoasă și netedă

45,00 lei

MAHANARAYAN ULEI de masaj

Fitness și regenerare

45,00 lei