Eşti aici

Tractul digestiv

Corpul uman este ca o linie de producție care procesează materiile prime venite din exterior sub formă de alimente și le transformă în așa fel încât să poată fi utilizate în construcția țesuturilor corporale și în regenerarea organismului. Sistemul digestiv cuprinde buzele, limba, dinții, cavitatea bucală, faringele, laringele, esofagul, stomacul, ficatul, splina și intestinul subțire (duodenul, jejunul și ileonul). În viziunea ayurvedică, procesul de digestie are loc secvențial la trei niveluri ale tractului digestiv - mai întâi în stomac, apoi în intestinul subțire și, în final, în intestinul gros.

În decurs de șase ore, procesul digestiv transformă alimentele în nutrienții necesari, care, într-o perioadă de treizeci și cinci de zile, hrănesc șapte țesuturi corporale (dhatus). Focul biologic al sistemului digestiv (agni) își are sediul central în stomac și controlează toate transformările metabolice din organism.

Substanțele nutritive absorbite la nivelul stomacului sunt folosite pentru a produce fluidele corporale, plasma, sângele și limfa. Digestia alimentelor la nivelul intestinului subțire afectează formarea mușchilor, a grăsimilor și a oaselor. Prelucrarea finală a alimentelor în intestinul gros aplică substanțele nutritive pentru regenerarea pielii, a țesutului cerebral, a sistemului nervos și a organelor de reproducere.

Metabolism sănătos

Astfel, metabolismul optim asigură o bună digestie, absorbție și transformare a alimentelor, precum și percepții senzoriale, hrănirea țesuturilor și celulelor corpului, un sistem imunitar puternic, vitalitate, sănătate, percepție vizuală, temperatură corporală și culoarea pielii. Creează bucurie, entuziasm și mulțumire, rezistență, curaj și încredere, sporește stabilitatea și răbdarea, stimulează gândirea clară, raționamentul logic și menține inteligența celulară. Atunci când principiile psihosomatice Vata, Pitta și Kapha se află în echilibrul lor, în conformitate cu constituția individuală, atunci are loc metabolismul armonios în organism.

Recomandări pentru îngrijirea corectă a tractului digestiv pot fi găsite în articolele Păstrați un foc sănătos în corpul dumneavoastră, unde găsiți teoria celor șase gusturi de bază și modul în care acestea afectează echilibrul nostru psihosomatic.

SHUNTHI

Stomacul și intestinele

30,00 lei
-+

GUDUCHI

Digestia și pofta de mâncare

30,00 lei
-+

TRIPHALA

Detoxifierea tractului digestiv

30,00 lei
-+

KALAMEGHA

Ficat și vezica biliară

30,00 lei
-+

PACHAKA

Sevraj și abstinență

30,00 lei
-+

KARAVI

Intoleranță și digestie sensibilă

30,00 lei
-+

KANTAKARI

Dinți și gingii

30,00 lei
-+