Eşti aici

Tridosha - baza armoniei și sănătății

Tridosha este conceptul de bază in Ayurveda, care spune că sănătatea se bazează pe echilibrul celor trei energii vitale (doshas) vata, pitta și kapha.

Fiecare dintre aceste energii este responsabilă pentru diferite funcții fiziologice, iar proporțiile lor diferite, si, în fiecare individ, creează caracterul său distinct și unic pe baza constituției sale fizice și mentale diferite.

Funcțiile fiziologice ale celor trei dosha-uri

Vata: activitate fizică și psihică, sistemul circulator și limfatic, sistemul nervos și respirator.
Pitta: digestia și metabolismul, funcția hepatică și calitatea sângelui, activitatea creierului și percepția senzorială, temperatura corpului și aspectul pielii.
Kapha: structura scheletului și musculatura, sistemul articular și fluidele corpului, vitalitatea și sistemul imunitar.

Cu toții ne naștem cu un raport diferit de vata, pitta și kapha dosha. Și întotdeauna îi avem pe toți trei prezenți. Dar unii pot avea un dosha kapha predominant, alții pot fi un tip combinat vata - pitta, unde kapha este prezent doar într-o măsură mai mică și așa mai departe. Această stare înnăscută originală se numește prakrti. Se formează în momentul concepției,  în funcție de raportul dintre doshas din ovulul feminin și spermatozoizii masculini.

Tipul tridoshic echilibrat vata - pitta - kapha este o excepție foarte rară. În acest caz, toate dosha-urile sunt reprezentate în proporții egale, creând astfel cea mai bună condiție pentru o viață de echilibru și armonie. Un astfel de raport de dosha-uri posedă pace și putere profundă și nu este supus nici letargiei, sau neliniștii excesive. Mintea este atât alertă, cât și relaxată. Funcțiile fiziologice sunt echilibrate. O astfel de prakrti reprezintă setarea implicită ideală.

În timpul vieții, totuși, raportul înnăscut al dosha-urilor individuale deviază și se reflectă asupra stării noastre psihologice și a sănătății fizice. Conștiința mentală, gândurile, sentimentele, emoțiile, dieta, stilul de viață și mediul în care trăim toate le afectează echilibrul sau dezechilibrul în raport cu setările lor originale.

Cauzele dezechilibrului psihosomatic:

  •         obiceiuri proaste de viață și stereotipurile
  •         alimentație nesănătoasă și combinații greșite de alimente
  •         suprimarea nevoilor
  •         instabilitate emoțională și mentală, frustrare și gândire negativă

Raportul nostru doshic actual se numește vikrti. Dacă corespunde prakrti-ului nostru, atunci vom fi sănătoși și în echilibrul nostru psihosomatic. În cele mai multe cazuri, însă, diversele situații de viață și reacțiile noastre la acestea sau stilurile de viață nesănătoase,  cresc excesiv unele dintre dosha-uri și acest lucru le distorsionează rezonanța armonică între ele.

Așadar, cheia sănătății și armoniei este să înțelegem cine suntem (ce doshas predomină în noi prin natură), să ne acceptăm așa cum suntem și să găsim o modalitate de a ne menține echilibrul psihosomatic pe baza stilului de viață și a alimentației.

Terapia Ayurvedică Tridosha și Elixirul Armoniei

Pentru a promova o bună interacțiune a funcțiilor fiziologice și pentru a armoniza dosha-urile, vă putem recomanda Terapia Ayurvedică Tridosha și elixirul armoniei. Conține ceai de plante ELIXIRUL ARMONIEI și două elixiruri din plante, Manoprash și Chyawanprash și băutura AMALAKI băuturi SHILAJIT MUMIO.

Plantele ayurvedice conținute în această combinație de ceai și elixire au un efect pozitiv asupra sistemului neuroendocrin și cardiovascular și susțin o digestie sănătoasă. De asemenea, ne stimulează sănătatea mintală și îmbunătățesc toleranța la stres.

Cum se utilizează?

Puteți lua tratamentul timp de 1-6 luni. Bea ceaiul de 2-3 ori pe zi, dimineața și seara (se poate bea și oricând în timpul zilei),iar  elixirul Manoprash dimineața, elixirul Chyawanprash seara care se iau cu o cana  cu apă caldă, lapte sau lapte vegetal.

 

Produse Asemanatoare

Tridosha și elixirul armoniei

Îngrijirea sănătății la domiciliu

-10% 132,30 lei
pret original 139,-
-+

VATA

Relaxare și bunăstare mentală

30,00 lei
-+

PITTA

Calm și echilibru

30,00 lei
-+

KAPHA

Stimulare si vitalitate

30,00 lei
-+